Swap party organiseren

Kleding ruilen
Gevonden bij Nudge.nl

Een swap party organiseren, hoe doe je dat? Ruim je klerenkast op. Kleding die je al een jaar niet hebt aangehad, ga je hoogst waarschijnlijk niet meer dragen. Grote kans dat het niet meer perfect past, dat het je niet meer goed staat of gewoon niet meer je stijl is. Bewaar alleen kleding waar je je goed in voelt. Lever alleen het allerbeste in voor de swap — de items waarvan je weet dat iemand anders er echt blij mee kan zijn — en breng de rest naar een goed doel of naar de kledinginzameling.

Prik een datum en verstuur uitnodigingen

Bedenk voor jezelf: hoeveel mensen kunnen er komen? Is het besloten of open? Een open uitnodiging kunnen je vrienden via e-mail of social media makkelijk verder verspreiden.

● Stuur je uitnodiging een paar weken van te voren rond. Zo hebben je gasten nog genoeg tijd om in hun klerenkast te duiken en te bedenken welke kledingstukken ze willen inbrengen.

● Denk wel even goed na over je gastenlijst: als al je vrienden dezelfde stijl hebben, dan eindig je misschien met acht bijna identieke zwarte jasjes die niemand wil. Maar als iedereen een andere smaak heeft, wordt het ook lastig om iets leuks te vinden. Hetzelfde geldt voor de maten: zorg dat er altijd tenminste twee mensen zijn die ongeveer dezelfde maat hebben.

Geef in de uitnodiging al een paar spelregels aan

Duidelijke spelregels kunnen je een hoop gedoe besparen!

● Geef in de uitnodiging al aan wat voor eisen je aan de kleding stelt. De kleding dient schoon gewassen en nog in goede staat te zijn.

● Wat voor kleding wil je verzamelen? Ook al deel je heel veel met je vrienden, geef duidelijk aan dat sokken, panties en lingerie thuis kunnen blijven..

● Accessoires zijn natuurlijk ook van harte welkom! Denk hierbij aan riemen, tassen, sjaals, mutsen, schoenen, kettingen, oorbellen, etc. En ga je ook schoenen ruilen?

● Hoeveel items brengt iedereen mee? Stel in ieder geval een minimum van 3-5 stuks, zodat er voor iedereen iets leuks te ruilen is. Je kunt bijvoorbeeld de regel hanteren dat 2 accessoires gelden voor 1 kledingstuk. Bedenk een ruilsysteem

● Bedenk hoe het ruilen in zijn werk gaat. Maak hier duidelijke regels over die je van te voren aan iedereen meedeelt. Spreek vooral duidelijk af wat er gebeurt als meerdere deelnemers hetzelfde kledingstuk willen.

● Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat iedereen evenveel kleding mag meenemen als ze hebben ingebracht of dat er om elk kledingstuk zal worden geloot.

● Ruil je de items gewoon één tegen één, of gebruik je een geavanceerder systeem? Op grote swapparties wordt je kleding bij binnenkomst gekeurd door professionele stylistes. Zij geven je kledingstukken een aantal punten.

● Je kunt de kleding ook op waarde schatten en dit met gekleurde stickertjes aangeven.

● Je kunt er ook een spel van maken. Dan geef je iedereen bijvoorbeeld lootjes voor elk ingebracht item. Stop alle lootjes met naam erop in een grote vaas en trek ze een voor een. Wie aan de beurt is, mag iets uitzoeken. Heeft een ander ook belangstelling, dan ga je loten, overleggen of misschien beslis je wel collectief wie het item het beste staat.

Organiseer je ruimte

De kleding komt natuurlijk het beste tot zijn recht als je de ruimte een beetje aankleedt en de ingebrachte items sorteert.

● Maak aparte hoeken voor elk soort kleding en hang er een label bij, zodat je vrienden weten waar ze hun ingebrachte kleding kunnen laten. Improviseer met kledingrekken, meubels, deuren of een waslijn waar je kleding uit kunt hangen. Ook tafels zijn handig om opgevouwen kleding of accessoires op te leggen. Vraag iedereen om kleding zoveel mogelijk met hangers mee te nemen.

● Zorg voor veel spiegels en regel eventueel een pashokje of speciale ruimte waar deelnemers zich kunnen omkleden.

● Zijn jullie handig, houd dan (veiligheid)spelden bij de hand, dan kun je bekijken of je items nog kunt aanpassen. Misschien kun je zelfs een naaimachine klaarzetten voor snelle aanpassingen.

● Als iedereen kleding gaat passen, liggen verwarring en misverstanden op de loer. Daarom het is handig om ook te zorgen voor een aparte plek waar ieder kleding/accessoires kan leggen die niet bedoeld zijn om te ruilen!

Maak er een feestje van

Zorg voor lekkere hapjes en drankjes (je kunt ook iedereen vragen om iets mee te nemen) en voor leuke muziek.

Naar het goede doel

Zijn er kledingstukken die geen nieuwe eigenaar hebben gevonden? Geef deze items dan aan een goed doel, zoals het Leger des Heils. Of breng ze naar een kledinginzamelbak. Zo komt echt alle kleding goed terecht.

Volgende keer weer

Had je een leuke avond? Zet foto’s op Facebook en vertel het rond. Zo maak je anderen ook enthousiast en kun je volgende keer met nog meer mensen gaan ruilen. En je kunt natuurlijk nog veel meer gaan swappen of aan elkaar uitlenen: boeken, spellen, dvd’s of accessoires in huis. Ruil jouw unieke fruitschaal in tegen die geweldige kandelaar van je vriendin. Je hebt hetzelfde gevoel als na een dagje winkelen, maar zonder dat je budget er onder lijdt!

Meer info

http://theswapaholics.com/wordpress/how-to-swap/

http://www.wikihow.com/Hold-a-Fashion-Swap-Party