Tidying up with Marie Kondo

tidying up with Marie KondoMarie Kondo, de Japanse opruimgoeroe en schrijfster van de bestsellers Opgeruimd! en  Spark Joy, heeft sinds 1 januari een hitserie op Netflix: Tidying up with Marie Kondo.

https://www.netflix.com/title/80209379

De serie Tidying up with Marie Kondo is afgelopen jaar opgenomen in de VS bij zowel singels, koppels als gezinnen. Marie helpt hen met haar serene, duidelijke aanpak hun huis én leven weer op orde te krijgen. Ze start met spiritueel welkom aan zowel haar nieuwe cliënten als het huis waarin zij wonen. Dit zet meteen een duidelijke toon waardoor een nieuwe focus ontstaat. Ze werkt altijd in dezelfde volgorde: eerst alle kleding op een berg gooien, eruit halen waar je blij van wordt (dat blijft) en wat niets voor je doet (dat bedank je en gaat weg). De kleding die blijft wordt meestal opgerold, op soort en kleur. Dit wordt dan in open dozen in laden gestopt. Daarna komen de boeken, de papieren, de komono (de rest) en als laatste de spullen met emotionele waarde aan de beurt. Het hele proces duurt meestal een maand.

Ik denk dat Tidying with Marie Kondo veel mensen zal inspireren om niet alleen na te denken over opruimen, maar ook de stap te zetten om het te doen! Mijn suggestie is om klein en meetbaar te beginnen, elke dag een beetje, zodat er een nieuwe opruimgewoonte wordt aangeleerd. Daar wens ik iedereen veel plezier en succes mee. Want een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd.